luni, 26 aprilie 2010
Sfârșitul nu-i aici..
Cei 4.000 de lei strânşi în cadrul campaniei „Împreună pentru Diana“ au ajuns ieri în contul tinerei din Covasna!
Vreau să le mulţumesc celor care mi-au cumpărat bijuteriile, celor care au donat oricât de puţin, celor care mi-au spus o vorbă de încurajare și celor care pur şi simplu au aruncat o privire spre o pagină din viaţa mea. Vă mulţumesc tuturor!!!
Le mulţumesc tuturor celor care au avut iniţiativa acestei campanii și celor care au făcut posibil acest lucru.
Nu știu câţi oameni au fost impresionaţi sau nu de cazul meu, însă eu sunt profund mișcată și emoţionată de iniţiativa acestor persoane care au vrut să mă ajute.
De asemenea, le mulţumesc celor care s-au implicat cu trup și suflet, celor care și-au dedicat timpul lor mie și au stat la corturile special amenajate… au demonstrat că sunt OAMENI. Le mulţumesc din suflet!!!
Asta înseamnă să ai suflet, să știi ce înseamnă durerea și suferinţa, să nu te mai gândești pentru câteva clipe doar la tine, ci și la cel de lângă tine, să nu fii indiferent, să fii OM. Nimic nu poate fi mai preţios decât să ai un suflet mare, nobil și curat (…) nimeni nu a mai făcut acest lucru pentru mine până acum… îmi este foarte greu să mă exprim în cuvinte… nu știu cum și dacă le voi putea răsplăti vreodată munca și gestul nobil pe care îl fac pentru mine…
Vă mulţumesc tuturor din adâncul inimii (…) Vă mulţumesc din suflet!! Oricum, cuvintele sunt de prisos în asemenea clipe, dar fiţi siguri că răsplata voastră va fi înzecită!
Diana Borboly
„Diana, îți dorim să te însănătoșești cât mai repede! Nu te lăsa!”, „Să-ți dea Dumnezeu putere, speranță și curaj să treci peste toate. Să învingi!”, „Să te faci bine repede!“, „Dumnezeu poate face minuni, crede cu adevărat și vei învinge!”, „Tu ești Sailor Moon“.
Sunt doar câteva dintre mesajele de încurajare pe care oamenii care au trecut pe la cortul campaniei umanitare „Împreună pentru Diana” inițiată de ziarul nostru i le-au transmis tinerei de 21 de ani din Covasna, Diana Borboly, bolnavă de boala Crohn.
Aceste mesaje, plus 4.000 de lei strânși din vânzarea bijuteriilor puse la dispoziție de Diana – majoritatea confecționate de ea, dar nu numai – și din donații au însemnat primii pași în ajutorarea unei tinere care de cinci ani suferă de boala Crohn – o afecțiune extrem de dureroasă care determină inflamația și ulcerația tractului digestiv.
Mesaj lângă mesaj, leu lângă leu, Diana s-a bucurat intens la fiecare semnal de sprijin pe care l-a primit din partea tuturor celor care nu au trecut indiferenți pe lângă cort și fiecare gest de binefacere reprezintă o speranță în plus în adunarea celor 100.000 de euro de care are nevoie pentru transplantul de celule stem.
4.000 de lei viraţi în contul Dianei
Campania umanitară a avut loc în cadrul Zilelor Sfântu-Gheorghe sub genericul „Împreună pentru Diana”, la inițiativa ziarului nostru împreună cu Asociația pentru Comunitate și cu sprijinul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR), Multinr SRL și Primăriei Sfântu-Gheorghe. În total, din donații și vânzări s-au strâns aproape 4.000 de lei, bani care ieri au ajuns în contul Dianei.
În cadrul campaniei, de vineri până duminică, în fața Primăriei și în curtea MNCR am vândut bijuterii confecționate de Diana, dar și de alt gen, precum și obiecte din lut, acțiunea dovedindu-se una reușită pe mai multe planuri.
„Cred că avem multe de învățat din necazul Dianei și efortul pe care l-am făcut împreună ne-a dat satisfacții care altfel nu sunt la îndemână. Noi, cei din echipa Observatorului de Covasna, ne-am unit în jurul acestei campanii și ne-am spus că dacă reușim să o ajutăm pe Diana, nu facem altceva decât să ne dovedim fiecăruia dintre noi înșine că nicio încercare nu e de nedepășit. Nu știu dacă am strâns bani mulți sau puțini, dar știu că ne-am bucurat copilărește pentru fiecare leu strâns. Acest sentiment ne dă puterea să mergem mai departe și ne-am promis că e doar începutul. Mulțumesc colegilor de la ziar, Asociației Pentru Comunitate, Muzeului Carpaților Răsăriteni, firmei Multi Nr, Primăriei Sfântu-Gheorghe și tuturor celor care s-au implicat sau urmează să se implice. Diana e un om minunat, iar noi trebuie să demonstrăm în perioada următoare că merităm faptul că Dumnezeu ne-a adus-o în cale”, a spus Dani Șanta, președintele Asociației pentru Comunitate și managing partner Covasna Media Group.
Tablouri cadou pentru donatori
La nivelul MNCR, în curtea Muzeului au avut loc și în acest an diferite ateliere – de modelaj manual al lutului, pictură pe vase ceramice, țesături manuale, cusături tradiționale, sculptură şi pictură lemn, care pe lângă faptul că au promovat o serie de alternative de petrecere a timpului liber în mod sănătos, fără tutun, droguri şi alcool (acțiunile au avut loc în colaborare cu Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna şi Palatul Elevilor Sf. Gheorghe), au atras aproape 700 de vizitatori care au cumpărat bijuterii și au donat bani pentru Diana.
Tot aici a fost prezentată și o inedită expoziție fotografică intitulată „Păsări”, realizată de fotograful Marius Ursăciuc, care a oferit drept recompensă pentru donațiile mai consistente făcute de public o parte din tablourile expuse de el.
„Campania „Împreună pentru Diana” a fost un adevărat succes, am reuşit să-i sensibilizăm aproape pe toți cei care ne-au trecut pragul. Pentru a ne arăta recunoştința față de cei ce i-au oferit Dianei ajutorul, indiferent de suma pe care aceştia au donat-o, noi le-am oferit în schimb felicitări realizate manual de elevii înscrişi la cercul „Tradiție şi modernitate”, vase din lut inscripționate cu sigla MNCR şi ghidaj gratuit la expoziția „Tabăra de arheologie experimentală Păuleni Ciuc-Cimortan, jud. Harghita.
Dorim să le mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit atât în organizarea proiectului „Meştereşte cu noi!” cât şi în organizarea campaniei umanitare, prieteni şi sponsori care preferă să rămână anonimi, dar pe care îi asigurăm că le prețuim sprijinul şi le suntem recunoscători”, a spus muzeograful PR al Muzeului, Andrea Deak.
Reacţii de solidaritate
Povestea Dianei a impresionat mulți oameni, care în funcție de posibilități au donat sume mai mari sau mai mici, sau au cumpărat bijuterii, iar primele semnale mai concrete privind dorința de a se implica în ajutarea Dianei nu au întârziat să apară. Conducerea Teatrului Andrei Mureșanu a anunțat că intenționează să doneze pentru Diana încasări de la spectacolul „Povești de familie“, din data de 4 mai, reprezentanții trupei Compact s-au arătat foarte deschiși și dispuși să popularizeze pe site-ul propiu filmulețul privind campania de strângere de fonduri pentru Diana, echipa Seri Albastre s-a arătat de asemenea dispusă să își ofere tot sprijinul, liderii ASIMCOV Vajda Lajos și Bagoly Miklos au făcut şi ei donații și susțin campania, multe persoane au transmis mai departe pe bloguri sau site-uri link-urile cu povestea și apelul Dianei și așa mai departe.
3956!
…de lei s-au strâns în cadrul campaniei „Împreună pentru Diana“ iniţiată de Observatorul de Covasna şi Asociaţia Pentru Comunitate şi desfăşurată în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe cu ajutorul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Multi Nr şi Primăria Sfântu-Gheorghe. Acesta a fost doar primul pas în încercarea noastră de a o ajuta pe Diana Borboly să strângă cei 100.000 de euro necesari pentru a învinge boala Crohn. Mai multe amănunte mâine.
vineri, 23 aprilie 2010
Impreuna pentru Diana!
Observatorul de Covasna şi Asociaţia Pentru Comunitate, cu sprijinul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Multi Nr şi Primăriei Sfântu-Gheorghe, desfăşoară de Zilele oraşului o campanie umanitară pentru ajutorarea unei tinere din Covasna, care suferă de boala Crohn.
Suferinţa, dar și puterea unei tinere care luptă cu boala Crohn ne-au determinat să ne implicăm – alături de Asociaţia Pentru Comunitate, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, cu ajutorul Multinr SRL și al Primăriei, care asigură spaţiul și cortul, – într-o campanie de strângere de fonduri menită să o ajute pe Diana Borboly (21) din orașul Covasna să se apropie de visul de a-și recăpăta sănătatea sau măcar de a-și susţine tratamentul.
Bijuterii făcute de Diana, de vânzare la cortul de lângă Restaurantul Tribel
Astfel, de astăzi și până duminică, în zona Restaurantului Tribel vom vinde bijuterii făcute manual de Diana tocmai pentru a reuși să strângă bani, precum și bijuterii sau accesorii adunate de ea de-a lungul timpului.
În total, ea are nevoie de 100.000 de euro pentru un transplant cu celule stem care să o ajute în vindecarea bolii Crohn, iar pentru a strânge o parte din bani confecționează manual bijuterii unicat – din fimo, mărgeluțe sau ață – pe care le vinde la prețuri accesibile.
Acestea vor putea fi găsite fie la cortul amenajat în zona Restaurantului Tribel de către Observatorul de Covasna, fie în curtea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, unde au loc diverse ateliere.
Tot în aceste două locații vor fi amplasate și două urne unde oamenii pot dona diverse sume de bani pentru a o ajuta pe Diana. Toate sumele strânse cu această ocazie vor ajunge luni la Covasna, la Diana.
Deși suma de care tânăra are nevoie pentru transplant este foarte mare, fiecare donație contează și o poate ajuta cel puțin în achitarea tratamentului lunar costisitor de care are nevoie.
Mesaje de încurajare
Dincolo de aspectul financiar, inițiativa partenerilor amintiți are drept scop și încurajarea Dianei, astfel că vorbele de sprijin și urările de bine se vor putea adresa pe un panou special amenajat la cortul din centru.
Aici, oamenii îi pot scrie mesaje de încurajare care ulterior vor ajunge la Diana. Din cauza stării de sănătate precare, Diana nu va putea fi prezentă în mijlocul campaniei.
Diana Borboly, din orașul Covasna, are 21 de ani și acum cinci ani a fost diagnosticată cu boala Crohn, o afecțiune extrem de dureroasă care determină inflamația și ulcerația tractului digestiv.
Simptomele bolii s-au manifestat când era în liceu, prin scaune hemoragice, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, de viață. În toată această perioadă, boala a ținut-o și o ține la pat săptămâni întregi și mult timp îl petrece în spitale. Din cauza suferinței, vara trecută a fost nevoită să înghețe și anul la Facultatea de Medicină, unde era studentă, iar acum 4 ani a fost la un pas de moarte și medicii au rămas uimiți că mai trăieşte. Crăciunul de anul trecut a prins-o pe patul de spital, la Institutul de Gastroenterologie Fundeni, conectată la perfuzii.
Ca să facă față bolii, Diana are sub pat o cutie întreagă cu pastile – Salofalk, Medrol, Hidrazida, Propranolol, Remicade, Ca+D3, Magneziu – care nu sunt compensate, și îi provoacă tot felul de neplăceri, cum ar fi fața și genunchii umflați, insomnii sau dureri ale articulațiilor. Bolnavii de boala Crohn devin dependenți de boală și implicit de medicamente, se simt deseori deprimați și izolați de restul societății. Mai multe studii medicale au aratăt faptul că sprijinul social reduce stresul emoțional și scade riscul de recidivă a bolii.
Scăparea ei ar fi un transplant cu celule stem care se realizează pentru boala ei în SUA, Israel sau Spania, dar costă 100.000 de euro, bani pe care nu i-ar strânge nici în 10 vieți, după cum spune chiar ea. Ca rezultat, 80% dintre pacienții transplantați au cunoscut o remisie totală a bolii.
joi, 22 aprilie 2010
3 tone de gunoi stranse pe malul Oltului !
Peste 100 de copii de grădiniţă şi de gimnaziu au participat, ieri, la acţiunea comună de curăţare zonei Lunca Oltului din Sfântu Gheorghe, cu ocazia Zilei Pământului, sărbătorită anual pe 22 aprilie.
Acţiunea de ieri a fost organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna şi Asociaţia Pentru Comunitate, cu sprijinul societăţii de salubrizare Tega SA şi cel al SC Biborţeni SA.
„Acţiunea a fost pornită alături de copii, s-a putut ieşi, chiar dacă vremea nu a fost cea mai frumoasă. Copiilor li s-a explicat importanţa acţiunii şi au participat la ea cu foarte mare deschidere”, a declarat purtătorul de cuvânt al APM Covasna, Vasile Mânecuţă.
Curăţarea Luncii Oltului a început prin eliminarea pet-urilor, hârtiilor şi altor deşeuri din zona din spatele Pieţei Euro, la care au luat parte peste 40 de copii de la Grădiniţia Pinochio din Sfântu Gheorghe.
Înarmaţi cu însemnele Zilei Pământului, prichindeii au curăţat spaţiile verzi, inclusiv pe cele întâlnite pe drumul de la grădiniţă spre punctul de pornire a acţiunii.
Curăţarea Luncii Oltului le-a revenit celor peste 70 de elevi de clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Generală Nicolae Colan; alături de câţiva profesori, aceştia au fost dotaţi cu saci de plastic oferiţi de Tega şi cu mănuşi de unică folosinţă, reuşind, în doar câteva ore, să strângă zeci de saci de gunoaie.
„Am strâns multe gunoaie, dar cred că acţiunea asta este foarte importantă pentru mediul înconjurător. E greu, e prima oară când particip la o astfel de acţiune, dar cred că e important să avem grijă de ceea ce e în jurul nostru”, spune Alexandra Nedelca de 13 ani, elevă în clasa a VII-a .
„Este jenant câtă mizerie se poate aduna, cred că oamenii ar trebui amendaţi pentru aşa ceva – toţi care lasă mizerie aici şi oriunde. Am fost şi anul trecut să curăţăm, dar mereu se întâmplă la fel – se face iar mizerie. Aşa e ţara noastră, oriunde am merge, din Deltă până-n ultimul colţ, găsim mizerie, acesta e semnul lipsei de civilizaţie”, este de părere profesorul Constantin Dumitraşcu, profesor de educaţie fizică la Şcoala Generală Nicolae Colan.
În cadrul acţiunii de ieri s-au strâns aproape trei tone de gunoaie, cei de la Tega ridicându-le prin intermediul unui container special amplasat în zonă. În 28 aprilie, peste 150 de elevi vor participa la o altă acţiune similară de de curăţare la kilometrul 5 spre Vâlcele şi în zona Şugaş-Băi
Acţiunea de ieri a fost organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna şi Asociaţia Pentru Comunitate, cu sprijinul societăţii de salubrizare Tega SA şi cel al SC Biborţeni SA.
„Acţiunea a fost pornită alături de copii, s-a putut ieşi, chiar dacă vremea nu a fost cea mai frumoasă. Copiilor li s-a explicat importanţa acţiunii şi au participat la ea cu foarte mare deschidere”, a declarat purtătorul de cuvânt al APM Covasna, Vasile Mânecuţă.
Curăţarea Luncii Oltului a început prin eliminarea pet-urilor, hârtiilor şi altor deşeuri din zona din spatele Pieţei Euro, la care au luat parte peste 40 de copii de la Grădiniţia Pinochio din Sfântu Gheorghe.
Înarmaţi cu însemnele Zilei Pământului, prichindeii au curăţat spaţiile verzi, inclusiv pe cele întâlnite pe drumul de la grădiniţă spre punctul de pornire a acţiunii.
Curăţarea Luncii Oltului le-a revenit celor peste 70 de elevi de clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Generală Nicolae Colan; alături de câţiva profesori, aceştia au fost dotaţi cu saci de plastic oferiţi de Tega şi cu mănuşi de unică folosinţă, reuşind, în doar câteva ore, să strângă zeci de saci de gunoaie.
„Am strâns multe gunoaie, dar cred că acţiunea asta este foarte importantă pentru mediul înconjurător. E greu, e prima oară când particip la o astfel de acţiune, dar cred că e important să avem grijă de ceea ce e în jurul nostru”, spune Alexandra Nedelca de 13 ani, elevă în clasa a VII-a .
„Este jenant câtă mizerie se poate aduna, cred că oamenii ar trebui amendaţi pentru aşa ceva – toţi care lasă mizerie aici şi oriunde. Am fost şi anul trecut să curăţăm, dar mereu se întâmplă la fel – se face iar mizerie. Aşa e ţara noastră, oriunde am merge, din Deltă până-n ultimul colţ, găsim mizerie, acesta e semnul lipsei de civilizaţie”, este de părere profesorul Constantin Dumitraşcu, profesor de educaţie fizică la Şcoala Generală Nicolae Colan.
În cadrul acţiunii de ieri s-au strâns aproape trei tone de gunoaie, cei de la Tega ridicându-le prin intermediul unui container special amplasat în zonă. În 28 aprilie, peste 150 de elevi vor participa la o altă acţiune similară de de curăţare la kilometrul 5 spre Vâlcele şi în zona Şugaş-Băi
vineri, 9 aprilie 2010
Concluzie... suntem corigenți la multiculturalism!
Discuţia publică despre Relaţii Interetnice și Multiculturalism în Secuime organizată miercuri la Biblioteca Judeţeană de către Asociația pentru Comunitate și Universitatea Babes Bolyai, s-a transformat după două ore de discuţii, într-o constatare a inexistenţei multiculturalismului.
Invitatul special al evenimentului a fost politologul şi filosoful Cătălin Avramescu, consilier al președintelui Traian Băsescu, alături de invitaţii directorul Institutului de Studii Populare, reprezentantul UBB Sfântu-Gheorghe Cziprian Lorand, primarul Antal Arpad, Dan Manolăchescu, autor al cărţii Mituri ale Ţinutului Secuiesc, și Dani Șanta, președintele APC.
Întâlnirea a pornit cu mesajul clar transmis de organizatori de a nu se pune accentul pe problemele pe care le are una sau alta dintre etnii, și care ne despart, ci pe acele puncte care ne pot uni și ne pot aduce mai aproape, în ideea că viitorul nu poate fi decât unul multicultural sau transcultural, și trebuie privit în perspectivă cum anume va arăta zona în care locuim peste 30 de ani.
Sistemul electoral, politică sau proporţionalitate
În scurt timp, discuţiile au deviat însă spre alt tărâm, presărat cu dezbateri legate de sistemul electoral, politică sau proporţionalitate, cu trecere prin modele de convieţuire din literatura de specialitate și diverse teorii, pentru ca în a doua parte a seminarului reprezentanţi ai ambelor comunităţi să îmbrăţișeze identitarismul și problemele ba ale românilor, ba ale maghiarilor. S-a vorbit despre discriminare sau de ce sunt schimbate numele străzilor, s-au propus adunări comune ori organizarea Zilelor Sfântu-Gheorghe de mai multe ori pe an, în ideea în care acesta a fost identificat drept singurul eveniment de masă în care toate etniile din zonă se întâlnesc. S-a pus în discuţie cine are mai multă nevoie de autonomie culturală și de ce, în timp ce multiculturalismul a fost trimis în culise.
Mai aproape de realitate a fost primarul Brașovului, George Scripcaru, care a subliniat că există o barieră care trebuie depășită și de unii și de alţii, și trebuie înţeles faptul că multiculturalismul este o mândrie.
Nimeni nu e preocupat de găsirea unei soluţii
La finalul discuţiei, unul dintre moderatori, Dan Manolăchescu, a concluzionat că nu s-a reușit să se discute despre multiculturalism sau relaţii interetnice, și nici nu s-a găsit vreo soluţie, întrucât se pare nimeni nu e preocupat de asta. În opinia lui, ceea ce ar trebui să se facă este instituţionalizarea multiculturalismului ca un prim pas, pentru ca într-un final să putem ajunge să gândim multicultural.
În rest, el s-a declarat însă profund dezamăgit de evoluţia seminarului, și totodată mâhnit că dintr-o întâlnire care se dorea o apologie a bunei convieţuiri, „anumite personaje” nu s-au putut dezbăra de metehnele identitarismului și tradiţionalismului.
„Ceea ce trebuia să fie un firav debut al unui proiect multicultural a virat spre arhicunoscutele discuţii care nicidecum nu pledează pentru o cauză comună a românilor și maghiarilor din zonă. Concluzia serii – pe cât de evidentă, pe atât de nimicitoare: nu avem habar ce ar putea reprezenta perceperea și acceptarea culturii altuia, nu ne interesează să judecăm prin prisma unui viitor al mai multor culturi în această zonă”, a spus Manolăchescu.
Dani Șanta, unul dintre organizatori, s-a declarat și acesta uimit de modul în care o discuţie pe o temă bine stabilită poate deraia atât de ușor într-o direcţie diametral opusă.
„Noi cei din această zonă avem aceeași meteahnă: ne întâlnim să discutăm ce putem face împreună pentru viitor, dar nu facem decât să ne înfierbântăm și să ajungem să ne scotem ochii pe teme din trecut. Ori dacă nici în prezent nu suntem dispuși să fim cu nimic mai buni, de ce mai blamăm trecutul și mai ales de ce mai afirmăm că ne dorim un viitor împreună?”, a spus Șanta.
În opinia lui, numai atunci vom putea deveni multiculturali și vom face progrese când vom înţelege să renunţăm la dialog – ca fiind o confruntare, după ce vom renunţa să-i mai considerăm pe cei diferiţi ca opozanţi. Dialogul trebuie să fie înţeles ca o cale de apropiere, de învăţare, de schimb de valori.
Invitatul special al evenimentului a fost politologul şi filosoful Cătălin Avramescu, consilier al președintelui Traian Băsescu, alături de invitaţii directorul Institutului de Studii Populare, reprezentantul UBB Sfântu-Gheorghe Cziprian Lorand, primarul Antal Arpad, Dan Manolăchescu, autor al cărţii Mituri ale Ţinutului Secuiesc, și Dani Șanta, președintele APC.
Întâlnirea a pornit cu mesajul clar transmis de organizatori de a nu se pune accentul pe problemele pe care le are una sau alta dintre etnii, și care ne despart, ci pe acele puncte care ne pot uni și ne pot aduce mai aproape, în ideea că viitorul nu poate fi decât unul multicultural sau transcultural, și trebuie privit în perspectivă cum anume va arăta zona în care locuim peste 30 de ani.
Sistemul electoral, politică sau proporţionalitate
În scurt timp, discuţiile au deviat însă spre alt tărâm, presărat cu dezbateri legate de sistemul electoral, politică sau proporţionalitate, cu trecere prin modele de convieţuire din literatura de specialitate și diverse teorii, pentru ca în a doua parte a seminarului reprezentanţi ai ambelor comunităţi să îmbrăţișeze identitarismul și problemele ba ale românilor, ba ale maghiarilor. S-a vorbit despre discriminare sau de ce sunt schimbate numele străzilor, s-au propus adunări comune ori organizarea Zilelor Sfântu-Gheorghe de mai multe ori pe an, în ideea în care acesta a fost identificat drept singurul eveniment de masă în care toate etniile din zonă se întâlnesc. S-a pus în discuţie cine are mai multă nevoie de autonomie culturală și de ce, în timp ce multiculturalismul a fost trimis în culise.
Mai aproape de realitate a fost primarul Brașovului, George Scripcaru, care a subliniat că există o barieră care trebuie depășită și de unii și de alţii, și trebuie înţeles faptul că multiculturalismul este o mândrie.
Nimeni nu e preocupat de găsirea unei soluţii
La finalul discuţiei, unul dintre moderatori, Dan Manolăchescu, a concluzionat că nu s-a reușit să se discute despre multiculturalism sau relaţii interetnice, și nici nu s-a găsit vreo soluţie, întrucât se pare nimeni nu e preocupat de asta. În opinia lui, ceea ce ar trebui să se facă este instituţionalizarea multiculturalismului ca un prim pas, pentru ca într-un final să putem ajunge să gândim multicultural.
În rest, el s-a declarat însă profund dezamăgit de evoluţia seminarului, și totodată mâhnit că dintr-o întâlnire care se dorea o apologie a bunei convieţuiri, „anumite personaje” nu s-au putut dezbăra de metehnele identitarismului și tradiţionalismului.
„Ceea ce trebuia să fie un firav debut al unui proiect multicultural a virat spre arhicunoscutele discuţii care nicidecum nu pledează pentru o cauză comună a românilor și maghiarilor din zonă. Concluzia serii – pe cât de evidentă, pe atât de nimicitoare: nu avem habar ce ar putea reprezenta perceperea și acceptarea culturii altuia, nu ne interesează să judecăm prin prisma unui viitor al mai multor culturi în această zonă”, a spus Manolăchescu.
Dani Șanta, unul dintre organizatori, s-a declarat și acesta uimit de modul în care o discuţie pe o temă bine stabilită poate deraia atât de ușor într-o direcţie diametral opusă.
„Noi cei din această zonă avem aceeași meteahnă: ne întâlnim să discutăm ce putem face împreună pentru viitor, dar nu facem decât să ne înfierbântăm și să ajungem să ne scotem ochii pe teme din trecut. Ori dacă nici în prezent nu suntem dispuși să fim cu nimic mai buni, de ce mai blamăm trecutul și mai ales de ce mai afirmăm că ne dorim un viitor împreună?”, a spus Șanta.
În opinia lui, numai atunci vom putea deveni multiculturali și vom face progrese când vom înţelege să renunţăm la dialog – ca fiind o confruntare, după ce vom renunţa să-i mai considerăm pe cei diferiţi ca opozanţi. Dialogul trebuie să fie înţeles ca o cale de apropiere, de învăţare, de schimb de valori.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)