miercuri, 2 decembrie 2009

Impreuna de 1 Decembrie


Membrii fondatori ai Asociaţiei pentru Comunitate şi-au dat mâna de Ziua Naţională şi au trimis un semnal de unitate prin depunerea unei coroane. Sărbătoarea naţională a României a scos ieri în centrul oraşului în jur de 2.000 de oameni care au participat la tradiţionala Paradă a Unirii.

Referitor la modul în care au participat si s-au manifestat la evenimente reprezentanţii organizației Noua Dreaptă, preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate, Daniel Şanta, a declarat :„Nici eu, nici colegii mei din Asociaţia Pentru Comunitate nu considerăm că acesta e genul corect de manifestare sau de mesaj care trebuie transmis de Ziua Naţională. Cred că mesajul potrivit l-am transmis noi, ani la rând, reuşind să scoatem pe stradă de 1 Decembrie cât mai mulţi oameni din judeţ, mulţi dintre ei inclusiv maghiari.

Pentru că până la urmă, 1 Decembrie trebuie să fie receptată ca ziua tuturor celor care locuiesc în această ţară, indiferent de etnie, de orientare politică, de opinii personale. Este şi motivul pentru care am reuşit astăzi să adunăm la depunerea de coroane, sub egida Asociaţiei Pentru Comunitate, oameni provenind din toate partidele politice, români şi maghiari deopotrivă, pentru că noi credem că împreună suntem mai buni, iar comunitatea românească poate avea şi chiar trebuie să aibă un astfel de mesaj“.

luni, 30 noiembrie 2009

Membrii Asociatiei isi dau mâna de ziua națională

De Ziua Naţională a României, membrii Asociaţiei pentru Comunitate se regăsesc indiferent de vârstă sau de culoarea politică pe care unii au căpătat-o în timp şi vor transmite un mesaj de unitate prin depunerea împreună a unei coroane la statuia lui Mihai Viteazul şi participarea la concertele şi Balul Unirii de la Restaurantul Park, din 1 Decembrie.

Ioan Bălan, Nicu Rădulescu, Florin Cheresteş, Dan Manolăchescu, Mădălin Guruianu, Ştefan Joos, Tudor Cernea şi Dragoş Tatu sunt câţiva dintre cei care au răspuns acestui apel lansat de con ducerea Asociaţiei Pentru Comunitate, respectiv de preşedintele interimar Dani Şanta. „Mi-am propus să îi adun laolaltă pe toţi membrii Asociaţiei, indiferent de vârstă şi de orientare politică – dacă ne gândim că mulţi dintre oamenii de bază din anii anteriori ai Asociaţiei au ales să intre în politică. Vreau ca sub emblema APC să participăm împreună la evenimentele de 1 Decembrie, iar cel mai important mi se pare că ne vom uni întrun efort financiar pentru a asigura închirierea Sălii Casei de Cultură pentru cele două concerte organizate cu ocazia acestei sărbători. Vom pune mână de la mână fiecare pentru a strânge aceşti bani – o sumă considerabilă – pentru ca toţi cei care doresc să sărbătorească 1 Decembrie să se bucure de spectacolele Vetei Biriş şi al trupei Semnal M“, a precizat Dani Şanta, subliniind că le mulţumeşte celor care au răspuns la această invitaţie.

În acelaşi ton, Şanta a ţinut să menţioneze că este un moment bun să dăm un semnal de unitate şi de convieţuire, cu atât mai mult cu cât suntem o comunitate mică, ce trebuie să ştie să fie solidară şi unită în momente şi aşa atât de grele datorită climatului politic şi economic.

Conducerea Asociaţiei pentru Comunitate a fost preluată în această toamnă de Dani Şanta, după ce fostul preşedinte, Dan Manolăchescu, a intrat în politică şi s-a retras din funcţia de conducere a Asociaţiei. După cum a spus-o el însuşi de mai multe ori, Asociaţia se dorea a fi şi o „pepinieră de lideri” şi a constituit un fel de rampă de lansare pentru mai mulţi asemenea reprezentanţi. Unii dintre aceştia se regăsesc în politica din judeţ, în diferite partide.

În curând în cadrul Asociaţiei vor avea loc alegeri pentru conducerea acesteia şi totodată se doreşte crearea unui nou val de membri, energici şi cu iniţiative. „Nu s-au făcut lucruri spectaculoase faptic poate în această perioadă a mea de interimat, pentru că, indiscutabil, s-a dovedit că orice activitate ce se bazează pe voluntariat, pe fonduri colectate din mediul privat, se desfăşoară mult mai greu într-o perioadă de criză. Astfel încât lipsa banilor a fost şi pentru noi poate principala problemă”, a conchis Şanta. Printre proiectele nu foarte îndepărtate ale APC se numără cel alături de Centrul de Transfuzie Sangvină – muncă de teren a membrilor Asociaţiei, prin care s-a acţionat pentru convingerea cât mai multor oameni de a dona sânge, implicarea de Zilele Sfântului Gheorghe prin Cortul Tineretului pentru Comunitate, proiectele de curăţare a diverselor obiective din judeţ, Seminarul pentru purtătorii de cuvânt din insti tuţiile publice, Monitorizarea Prefecturii în privinţa transparenţei decizionale (în parteneriat cu APADOR-CH – proiect aflat încă în derulare) şi proiectul de refacere a traseului turistic spre Cetatea Dacică de la Covasna, un proiect finalizat care a deschis drumul proiectelor de refacere a obiectivelor turistice din judeţ.

miercuri, 2 septembrie 2009

Daniel Santa - noul președinte intermiar al asociației


Noul preşedinte al PD-L Sfântu Gheorghe, Dan Manolăchescu, a renunţat la funcţia de conducere în cadrul Asociaţiei, ca urmare a intrării în politică. Pana la organizarea de alegeri si determinarea unei noi structuri de conducere functia a fost preluată de Daniel Santa - unul din membrii fondatori ai Asociatiei.

Manolăchescu a ales să-i predea ştafeta lui Dani Şanta şi să rămână un simplu membru al Asociaţiei. Dan Manolăchescu a mai precizat că acest gest se pliază pe principiile pe care Asociaţia şi le-a fondat încă de la înfiinţare.

„Sunt convins că Asociaţia îşi va continua acţiunile pe noul calapod pe care l-am gândit, considerăm că perioada hei-rupismului în Asociaţie a trecut. Cantitatea de evenimente, acţiuni, implicări – bună în patru ani, trebuie suplinită şi cu calitate (…)”, a explicat Manolăchescu.

Acesta a amintit printre proiectele din acest an în care s-a implicat direct ca preşedinte al Asociaţiei şi pe care le-a finalizat, pe cel alături de Centrul de Transfuzie Sangvină – muncă de teren a membrilor Asociaţiei, prin care s-a acţionat pentru convingerea cât mai multor oameni pentru a dona sânge, implicarea de Zilele Sfântului Gheorghe prin Cortul Tineretului pentru Comunitate, proiectele de curăţare a diverselor obiective din judeţ.

Printre proiectele mai mari, Manolăchescu a amintit de Seminarul pentru purtătorii de cuvânt din instituţiile publice, Monitorizarea Prefecturii în privinţa transparenţei decizionale (în parteneriat cu APADOR-CH – proiect aflat încă în derulare) şi proiectul de refacere a traseului turistic spre Cetatea dacică de la Covasna, un proiect finalizat care a deschis drumul proiectelor de refacere a obiectivelor turistice din judeţ. „În ce priveşte neîmplinirile, cea mai mare o consider a fi tabăra multiculturală pe care am vrut să o fac cu orice preţ şi la care am vrut să invit 6-7 ţări, oameni tineri, care trăiesc în zone ca şi a noastră, în care o minoritate se întâlneşte cu o majoritate. Nu era vorba de zone de autonomie, ci de confluenţă a unei comunităţi minoritare cu una majoritară. Nu am putut, pentru că, desigur, a venit criza; aveam un sprijin al autorităţilor locale – brusc s-a sistat, proiecte la Uniunea Europeană, plus că ne bazam şi pe un sprijin al sponsorilor, care deşi nu s-a sistat, s-a redus. Decât să facem o tabără multiculturală „chinuită“, am decis să o „reportăm“ pentru vremuri mai bune“, a arătat Dan Manolăchescu.

Noul preşedinte al Asociaţiei Pentru Comunitate, Dani Şanta, consideră că noua generaţie de lideri pe care Asociaţia şi-a propus să o creeze în urmă cu patru ani a fost creată, reprezentând un obiectiv atins.

„Sunt, practic, trei partide politice care şi-au ales membri dintre foşti lideri ai Asociaţiei. Pentru că am insistat ca foştii lideri ai Asociaţiei care au intrat în politică să rămână totuşi simpli membri ai acesteia, în perioadele următoare vom incerca sa organizam, printre altele, dezbateri la care să participe toţi aceşti membri şi alţi reprezentanţi ai zonei politice sau administrative, pe teme şi probleme ridicate de societatea civilă, de oameni, de presă”, a declarat Dani Şanta.

vineri, 26 iunie 2009

Liber la demolarea ”Miturilor Ținutului Secuiesc”




Câteva zeci de persoane au luat parte miercuri la lansarea primei cărţi a lui Dan Manolăchescu, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc“.
Jurnalistul covăsnean Dan Manolăchescu şi-a lansat miercuri prima sa carte, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, în care aduce în discuţie mai multe tabuu-ri ale acestei zone, care stau la baza unor dispute interetnice sau vorbeşte printre altele despre rolul politicienilor în crearea şi întreţinerea acestor mituri.

Lansarea acestei prime ediţii a avut loc la terasa Green Garden din Parcul Central şi a adus laolaltă numeroşi apropiaţi, tineri, directori de instituţii, precum şi pe subprefectul Ioan Ursache, dar şi primarul municipiului, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor.

„Este o carte care din punctul meu de vedere întruneşte în paginile ei multe din lucrurile caracteristice unui judeţ în care Caragiale nu s-a fi plictisit deloc, pentru că în fiecare zi se întâmplă suficient de multe lucruri care să ne dea subiecte fie de bârfă, fie de controverse, fie de certuri. Este o carte care merită citită dintr-o perspectivă uşor detaşată, adică să încercăm să fim puţin obiectivi, să lăsăm la o par te răutăţile şi să ne dăm seama că există foarte multe lucruri în viaţa de zi cu zi pe care dacă ni le asumăm altfel putem să le vedem cu un pic de simţ al umorului şi să ne dăm seama să de fapt pro blemele nu sunt atât de mari, dar noi avem talentul de a le face uriaşe”, a spus jurnalistul Dani Şanta în introducerea lansării propriuzise.

Dintre cei care citiseră deja cartea au mai luat cuvântul directorul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), Valerii Kavruk, profesorul de istorie Victor Sibianu, consilierul local Mădălin Guruianu, apariţia unei cărţi care îndrăzneşte să scrie pe copertă „Ţinutul Secuiesc“ fiind salutată totodată şi de primarul Antal Arpad. „Este o carte care se citeşte foar te uşor, chiar dacă sunt abordate probleme delicate uneori. (…) Sunt de acord cu foarte multe lucruri de acolo, dacă luăm pe bucăţi nu cred că există vreun fragment, cuvânt, frază, cu care să nu fiu de acord, poate per total nu sunt de acord chiar cu tot”, a spus cu ocazia lansării directorul MNCR, Valerii Kavruk.

Apreciind scriitura cărţii ca una deschisă, curată, accesibilă şi curajoasă în contextul în care trece de la o cultură la alta şi emite ipoteze, profesorul Victor Sibianu s-a declarat de acord în mare parte cu cele spuse în „Mituri ale Ţinutului Secuiesc” şi cu curajul autorului de a folosi exprimarea „Ţinut Secuiesc“. „Cu ceea ce nu sunt de acord – la responsabilitatea escaladării unui conflict – nu apasă pe umerii tuturor, ci ai tăi, ai presei, ai politicienilor, pentru că oamenii simpli nu au nicio problemă”, a conchis Sibianu. În opinia consilierului local Mădălin Guruianu, cartea lansată este o adevărată continuare a unui manifest la normalitate rostit acum 5 ani şi care a schimbat multe de atunci încolo. „Sper ca această carte să ajungă în primul rând la oameni care nu trăiesc în această comunitate”, a afirmat Guruianu.

luni, 1 iunie 2009

Lecţii de relaţii publice


Cursul organizat la sfârşitul săptămânii trecute de către Asociația pentru Comuniate, la Centrul de Studii Europene de la Arcuş pentru purtătorii de cuvânt din instituţiile publice s-a dovedit de un real succes printre participanţii interesaţi să afle tainele comunicării, ale promovării ima ginii şi ale relaţiilor bune cu presa.

Încântaţi de modul de prezentare al conf. univ. dr. Dumitru Borţun, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti şi preşedinte al Juriului de Onoare al Asociaţiei Române de Relaţii Publice (ARRP), cursanţii au petrecut 3 zile luând notiţe, exprimându-şi nedumeririle şi întrebările, pentru ca în încheiere să se întâlnească şi cu câţiva reprezentanţi ai presei. Împreună cu aceştia, au fost puse bazele unui cod al relaţiei dintre purtătorul de cuvânt şi ziarist, respectiv a fost conturată imaginea „purtătorului de cuvânt ideal”. Acesta trebuie în primul rând să existe la nivelul fiecărei instituţii, apoi să răspundă prompt apelurilor, să fie corect, să ofere piste atunci când nu poate face declaraţii oficiale şi să fie imparţial în trans miterea informaţiilor. La rândul lor, reprezentanţii instituţiilor au vorbit şi ei despre jurnalistul ideal, care este deontolog, nu răstălmăceşte afirmaţii şi aşa mai departe. La final, concluzia lectorului a fost că există totuşi un dialog între cele două părţi şi fiecare a ascultat ce a avut de spus celălalt, fără a fi un dialog al surzilor. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Pentru Comunitate, Consiliul Judeţean şi Centrul de Studii Europene, iar prof. Borţun este autorul a peste 90 de studii, articole, eseuri, participant la dezbateri publicate în presa centrală şi locală, în reviste de specialitate şi reviste de cultură.

vineri, 29 mai 2009

„Librăria Pentru Comunitate” şi-a închis rafturile


Motivul ţine de actualul context economic şi implicit de imposibilitatea ca acest proiect să mai poată fi sprijinit financiar de fondatorii lui.
Singura librărie cu cărţi în limba română din tot judeţul, „Librăria Pentru Comunitate” din Sfântu-Gheorghe, a fost închisă ieri după aproape patru ani în care a „alimentat” publicul cu cărţi din toate domeniile şi a făcut apel la cultură.
În „Gangul pentru comunitate”, cum ajunsese să fie cunoscut pasajul care ducea spre librărie, stă acum scris „Aici a fost Librăria pentru Comunitate”, un loc în care cititorii fie ei români sau maghiari veneau să vadă care sunt ultimele apariţii literare şi să le ia acasă. Se pare însă că nu au fost destul de mulţi cei care i-au trecut pragul, astfel că din cauza imposibilităţii de a mai susţine financiar acest proiect, fondatorii ei au anunţat ieri, în compania unor clienţi şi prieteni fideli, închiderea librăriei. De la întâlnire nu au lipsit imaginile şi colajele cu multitudinea de proiecte derulate de Librărie, care au împânzit gangul.
După aproape 4 ani de funcţionare, trebuie să închidem un proiect al Asociaţiei Pentru Comunitate, care s-a numit singura librărie de carte românească din Covasna. Am încercat, atunci când am pornit Asociaţia, conform principiilor noastre, să facem ceva pentru comunitatea românească, şi nu împotriva comunităţii maghiare (…) Am subvenţionat cum am putut acest proiect, mai din bani proprii, mai din alte proiecte, mai din activităţi de marketing din cele mai diverse. N-aş vrea să invoc condiţia economică să fie problema de la această oră, dar într-adevăr faptul că bibliotecile, şcolile, liceele nu mai au bani de cărţi, adică acele zone care ar putea să asigure un anumit schimb financiar care să poată duce mai de parte acest proiect, iată ne pune în postura în care nu mai putem nici noi subvenţiona această librărie, aşa că, din nefericire, va trebui să o închidem”, a spus preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate, Dan Manolăchescu.

A promovat lectura

De-a lungul celor aproape patru ani de existenţă, Librăria Pentru Comunitate a fost sinonimă cu numeroase proiecte şi campanii de cultură: „Cartea cu suflet“, „Citeşti, deci exişti“, „Poftă bună la… citit“, „Citeşte-i copilului tău”, „Îţi dăm o carte, şi o aducem la tine acasă” sau implicarea în colecta de carte pentru românii de peste Prut şi multe altele. Coordonatorul şi managerului librăriei, Mădălin Guruianu, a vorbit despre faptul că Librăria avea clienţi inclusiv din oraşele Covasna şi Întorsura Buzăului, de la şcoli, licee, biblioteci, în plus, unul dintre cunoscutele proiecte este cel prin care Librăria a vândut cărţi în rate, fără niciun fel de dobândă sau comision. Tot de la Librăria pentru Comunitate se puteau cumpăra cărţi prin comandă.

„Din banii şi energia noastră am reuşit să punem pe picioare ceva ce ar fi trebuit poate să aibă continuitate în timp. Am ajuns în acest moment din cauza problemelor imense care sunt pe piaţă, dar şi din cauza crizei economice, dar nu numai, mă refer la proiectul prin care se dădeau 100 de euro bani pentru profesori să cumpere cărţi, care a dispărut, sau la bibliotecile care nu au mai reuşit anul acesta să achiziţioneze carte, nu doar română, ci în general”, a declarat Mădălin Guruianu.

Doi dintre voluntarii implicaţi în proiectul „Îţi dăm o carte şi o aducem la tine acasă”, Mădălina Constantin şi Vlad Vidican, au povestit cum au bătut la uşile a zeci de firme, încercând să vândă cărţi, dar interesul oamenilor nu a fost unul prea ridicat. Principiul „nu vii tu la carte, vine cartea la tine” nu a prins la mulţi conducători de firme contactaţi, astfel că anul acesta în cele două luni în care a funcţionat proiectul s-au cumpărat cărţi de numai o mie de lei.

Proiect de suflet

Mădălin Guruianu a subliniat că „Librăria Pentru Comunitate” rămâne proiectul său de suflet şi va încerca alături de partenerii pe care i-a avut şi până acum ca aceasta să rămână la un nivel „micro” şi să funcţioneze nu numai în inimile oamenilor ci şi în liceele sau şcolile cu predare în limba română din judeţ. O serie de cărţi au fost oferite celor care au venit ieri să-şi ia rămas bun, precum şi unor şcoli sau biblioteci.

Dan Manolăchescu a semnalat că volumele tipărite în limba română n-ar trebui să dispară dintr-un oraş ca Sfântu-Gheorghe, în care este importantă existenţa unei librării de carte românească.

„Sunt bani pentru alte manifestări culturale, sunt bani pentru teatru, puţini, ce-i drept, pentru centre de cultură, pentru alte evenimente culturale, dar pierdem din vedere baza a ceea ce se poate chema cultură şi identitate românească, şi anume cuvântul tipărit. De asta cred totuşi că este importantă într-o asemenea zonă existenţa unei librării de carte românească şi nu nişte cărţi româneşti aduse în librării maghiare. Evident, nu am nimic împotriva lor, dar cum nici noi nam putea gestiona o librărie maghiară, nici ei n-ar putea să gestioneze o librărie românească (…) Poate după această zi vom încerca să vedem dacă avem nevoie de o librărie românească, şi dacă da, poate ar trebui subvenţionată sau să cerem un fel de subvenţie aşa cum se cere pentru alte activităţi culturale”, a mai spus Manolăchescu.

Cu ocazia închiderii librăriei, fondatorii au expus în faţa sediului acesteia mai multe afişe ale campaniilor desfăşurate de-a lungul anilor.

Librăria Pentru Comunitate a fost deschisă la 1 decembrie 2005, după ce alte librării româneşti din judeţ dăduseră faliment, iar pe durata existenţe sale a oferit o bogată colecţie de carte în limba română, din toate domeniile.