vineri, 26 iunie 2009

Liber la demolarea ”Miturilor Ținutului Secuiesc”




Câteva zeci de persoane au luat parte miercuri la lansarea primei cărţi a lui Dan Manolăchescu, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc“.
Jurnalistul covăsnean Dan Manolăchescu şi-a lansat miercuri prima sa carte, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, în care aduce în discuţie mai multe tabuu-ri ale acestei zone, care stau la baza unor dispute interetnice sau vorbeşte printre altele despre rolul politicienilor în crearea şi întreţinerea acestor mituri.

Lansarea acestei prime ediţii a avut loc la terasa Green Garden din Parcul Central şi a adus laolaltă numeroşi apropiaţi, tineri, directori de instituţii, precum şi pe subprefectul Ioan Ursache, dar şi primarul municipiului, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor.

„Este o carte care din punctul meu de vedere întruneşte în paginile ei multe din lucrurile caracteristice unui judeţ în care Caragiale nu s-a fi plictisit deloc, pentru că în fiecare zi se întâmplă suficient de multe lucruri care să ne dea subiecte fie de bârfă, fie de controverse, fie de certuri. Este o carte care merită citită dintr-o perspectivă uşor detaşată, adică să încercăm să fim puţin obiectivi, să lăsăm la o par te răutăţile şi să ne dăm seama că există foarte multe lucruri în viaţa de zi cu zi pe care dacă ni le asumăm altfel putem să le vedem cu un pic de simţ al umorului şi să ne dăm seama să de fapt pro blemele nu sunt atât de mari, dar noi avem talentul de a le face uriaşe”, a spus jurnalistul Dani Şanta în introducerea lansării propriuzise.

Dintre cei care citiseră deja cartea au mai luat cuvântul directorul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), Valerii Kavruk, profesorul de istorie Victor Sibianu, consilierul local Mădălin Guruianu, apariţia unei cărţi care îndrăzneşte să scrie pe copertă „Ţinutul Secuiesc“ fiind salutată totodată şi de primarul Antal Arpad. „Este o carte care se citeşte foar te uşor, chiar dacă sunt abordate probleme delicate uneori. (…) Sunt de acord cu foarte multe lucruri de acolo, dacă luăm pe bucăţi nu cred că există vreun fragment, cuvânt, frază, cu care să nu fiu de acord, poate per total nu sunt de acord chiar cu tot”, a spus cu ocazia lansării directorul MNCR, Valerii Kavruk.

Apreciind scriitura cărţii ca una deschisă, curată, accesibilă şi curajoasă în contextul în care trece de la o cultură la alta şi emite ipoteze, profesorul Victor Sibianu s-a declarat de acord în mare parte cu cele spuse în „Mituri ale Ţinutului Secuiesc” şi cu curajul autorului de a folosi exprimarea „Ţinut Secuiesc“. „Cu ceea ce nu sunt de acord – la responsabilitatea escaladării unui conflict – nu apasă pe umerii tuturor, ci ai tăi, ai presei, ai politicienilor, pentru că oamenii simpli nu au nicio problemă”, a conchis Sibianu. În opinia consilierului local Mădălin Guruianu, cartea lansată este o adevărată continuare a unui manifest la normalitate rostit acum 5 ani şi care a schimbat multe de atunci încolo. „Sper ca această carte să ajungă în primul rând la oameni care nu trăiesc în această comunitate”, a afirmat Guruianu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu