vineri, 26 iunie 2009
Liber la demolarea ”Miturilor Ținutului Secuiesc”
Câteva zeci de persoane au luat parte miercuri la lansarea primei cărţi a lui Dan Manolăchescu, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc“.
Jurnalistul covăsnean Dan Manolăchescu şi-a lansat miercuri prima sa carte, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, în care aduce în discuţie mai multe tabuu-ri ale acestei zone, care stau la baza unor dispute interetnice sau vorbeşte printre altele despre rolul politicienilor în crearea şi întreţinerea acestor mituri.
Lansarea acestei prime ediţii a avut loc la terasa Green Garden din Parcul Central şi a adus laolaltă numeroşi apropiaţi, tineri, directori de instituţii, precum şi pe subprefectul Ioan Ursache, dar şi primarul municipiului, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor.
„Este o carte care din punctul meu de vedere întruneşte în paginile ei multe din lucrurile caracteristice unui judeţ în care Caragiale nu s-a fi plictisit deloc, pentru că în fiecare zi se întâmplă suficient de multe lucruri care să ne dea subiecte fie de bârfă, fie de controverse, fie de certuri. Este o carte care merită citită dintr-o perspectivă uşor detaşată, adică să încercăm să fim puţin obiectivi, să lăsăm la o par te răutăţile şi să ne dăm seama că există foarte multe lucruri în viaţa de zi cu zi pe care dacă ni le asumăm altfel putem să le vedem cu un pic de simţ al umorului şi să ne dăm seama să de fapt pro blemele nu sunt atât de mari, dar noi avem talentul de a le face uriaşe”, a spus jurnalistul Dani Şanta în introducerea lansării propriuzise.
Dintre cei care citiseră deja cartea au mai luat cuvântul directorul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), Valerii Kavruk, profesorul de istorie Victor Sibianu, consilierul local Mădălin Guruianu, apariţia unei cărţi care îndrăzneşte să scrie pe copertă „Ţinutul Secuiesc“ fiind salutată totodată şi de primarul Antal Arpad. „Este o carte care se citeşte foar te uşor, chiar dacă sunt abordate probleme delicate uneori. (…) Sunt de acord cu foarte multe lucruri de acolo, dacă luăm pe bucăţi nu cred că există vreun fragment, cuvânt, frază, cu care să nu fiu de acord, poate per total nu sunt de acord chiar cu tot”, a spus cu ocazia lansării directorul MNCR, Valerii Kavruk.
Apreciind scriitura cărţii ca una deschisă, curată, accesibilă şi curajoasă în contextul în care trece de la o cultură la alta şi emite ipoteze, profesorul Victor Sibianu s-a declarat de acord în mare parte cu cele spuse în „Mituri ale Ţinutului Secuiesc” şi cu curajul autorului de a folosi exprimarea „Ţinut Secuiesc“. „Cu ceea ce nu sunt de acord – la responsabilitatea escaladării unui conflict – nu apasă pe umerii tuturor, ci ai tăi, ai presei, ai politicienilor, pentru că oamenii simpli nu au nicio problemă”, a conchis Sibianu. În opinia consilierului local Mădălin Guruianu, cartea lansată este o adevărată continuare a unui manifest la normalitate rostit acum 5 ani şi care a schimbat multe de atunci încolo. „Sper ca această carte să ajungă în primul rând la oameni care nu trăiesc în această comunitate”, a afirmat Guruianu.
luni, 1 iunie 2009
Lecţii de relaţii publice
Cursul organizat la sfârşitul săptămânii trecute de către Asociația pentru Comuniate, la Centrul de Studii Europene de la Arcuş pentru purtătorii de cuvânt din instituţiile publice s-a dovedit de un real succes printre participanţii interesaţi să afle tainele comunicării, ale promovării ima ginii şi ale relaţiilor bune cu presa.
Încântaţi de modul de prezentare al conf. univ. dr. Dumitru Borţun, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti şi preşedinte al Juriului de Onoare al Asociaţiei Române de Relaţii Publice (ARRP), cursanţii au petrecut 3 zile luând notiţe, exprimându-şi nedumeririle şi întrebările, pentru ca în încheiere să se întâlnească şi cu câţiva reprezentanţi ai presei. Împreună cu aceştia, au fost puse bazele unui cod al relaţiei dintre purtătorul de cuvânt şi ziarist, respectiv a fost conturată imaginea „purtătorului de cuvânt ideal”. Acesta trebuie în primul rând să existe la nivelul fiecărei instituţii, apoi să răspundă prompt apelurilor, să fie corect, să ofere piste atunci când nu poate face declaraţii oficiale şi să fie imparţial în trans miterea informaţiilor. La rândul lor, reprezentanţii instituţiilor au vorbit şi ei despre jurnalistul ideal, care este deontolog, nu răstălmăceşte afirmaţii şi aşa mai departe. La final, concluzia lectorului a fost că există totuşi un dialog între cele două părţi şi fiecare a ascultat ce a avut de spus celălalt, fără a fi un dialog al surzilor. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Pentru Comunitate, Consiliul Judeţean şi Centrul de Studii Europene, iar prof. Borţun este autorul a peste 90 de studii, articole, eseuri, participant la dezbateri publicate în presa centrală şi locală, în reviste de specialitate şi reviste de cultură.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)