duminică, 11 mai 2008

Comunicat de presa


Asociaţia “Pentru Comunitate” ia poziţie faţă de două declaraţii apărute săptămâna aceasta în presă. Primul comunicat se referă la declaraţiile deputatului UDMR, Antal Arpad, care într-o conferinţă de presă a afirmat despre un grup de tineri elevi aparent de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, care a apărut cu bannere “Ţinutul Secuiesc – pământ românesc”, că este o provocare, iar la un meci de baschet nu are ce să caute acest gen de manifestare. Deputatul a spus că la meciuri de hochei sau baschet, nu doar în Covasna, se intonează imnul secuiesc, şi atâta timp cât maghiarii ascultă cu respect imnul românesc, şi ei ar trebui să fie ascultaţi şi respectaţi. Antal consideră că tinerii nu au făcut acest gest de capul lor, ci au în spate un organizator care le-a pus la dispoziţie şi logistica.
Cel de-al doilea comunicat se referă la apariţia într-un cotidian local în limba română a unui material care are la bază constatările d-lui Dan Tanasă, reprezentant al Asociaţiei “Noi Românii”, în care se face referire la presupusa lipsă a românilor din cadrul Poliţiei Comunitare Sfântu-Gheorghe.

Asociaţia “Pentru Comunitate” se delimitează de orice acţiuni extremiste

În virtutea principiilor pe care le promovează Asociaţia „Pentru Comunitate”, ne simţim datori să aducem câteva precizări în ceea ce priveşte incidentul de la meciul de baschet.
Grupul de tineri turbulenţi nu participau la meci în calitate de reprezentanţi ai Colegiului Mihai Viteazul astfel încât catalogarea lor ca atare este incorectă. Cu atât mai mult cu cât în sală mai erau elevi ai colegiului care nu făceau parte din grupul respectiv.
Precizăm totodată că ne delimităm de orice acţiuni provocatoare sau extremiste ale oricui, considerând că sportul şi mai ales sublima evoluţie a echipei de baschet nu trebuie amestecată cu politica.
Dorim să le atragem atenţia domnilor deputaţi Antal Arpad şi Tamas Sandor că şi generalizările de tipul: “acţiunile provocatoare ale elevilor Colegiului Mihai Viteazul” fac la fel de mult rău ca şi provocările despre care vorbeam.
În încheiere vrem să menţionăm că şi noi suntem alături de baschetbalistele covăsnene şi dorim să le susţinem în cel mai civilizat şi mai sportiv mod încurajându-le cu fiecare ocazie alături de restul galeriei indiferent de limba în care se cântă sau scandează la meciuri!

La Poliţia Comunitară lucrează şi români

În virtutea aceloraşi principii, Asociaţia “Pentru Comunitate” atrage atenţia asupra celui mai recent comunicat al Asociaţiei “Noi Românii” care, plin de inexactităţi, rea-voinţă şi manipulare doreşte a scoate în evidenţă starea comunităţii româneşti.
Domnul Dan Tanasă, preşedintele acestei asociaţii, se erijează în justiţiar şi semnalează faptul că în Poliţia Comunitară Sf. Gheorghe există doar angajaţi maghiari şi că “cei peste 15.000 de români din zonă” se simt “şicanaţi” şi “terorizaţi”.
Dintr-un simplu telefon la instituţia cu pricina am aflat următoarele: şeful biroului de ordine publică din cadrul Poliţiei Comunitare este un român, domnul Cristian Apostol, iar din totalul de 43 de angajaţi, 14 sunt români şi 29 maghiari. Mai mult, domnul Apostol ne-a declarat că nu are cunoştinţă să existe vreo discriminare în cadrul acestei instituţii aflată în subordinea Consiliului Local. Informaţii pe care le-ar fi putut obţine oricare cetăţean de bună credinţă care ar fi dorit să afle adevărul în loc să încerce să manipuleze, din Bucureşti.
În spiritul promovării convieţuirii româno-maghiare, dorim să atenţionăm purtătorii acestor mesaje că, în afară de consecinţele juridice pe care le pot atrage asemenea deformări ale realităţii, minciunile exportate sub formă de adevăruri absolute nu aduc niciun câştig comunităţii româneşti putând fi demontate şi ridiculizate în cel mai scurt timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu